View Full Version : Логически Загадки
pnv_Creator 25-08-2006, 11:21 AM http://freeweb.siol.net/danej/riverIQGame.swf
aToro (11:09:27 25/08/2006)
Този тест го дават на хора които кандидатстват за работа в Япония...
Try this...
There are a few rules which you need to know in case you can't read Japanese...
1. Everyone needs to cross the river
2. Only 2 people on the raft at any one time 3. The Father cannot stay with the Daughters without the Mother's presence 4. The Mother cannot stay with the Sons without the Father's presence 5. The Criminal (striped Black & White Top) cannot stay with a family member without the policeman there 6. Only Father, Mother and the Policeman know how to operate the raft.
Apparently, this is used in a lot of Japanese Businesses on their interviews to see how intelligent they are.
Click on the person to put them on the raft.
To move the raft, click on the pole on the opposite side of the river.
To start, click on the big blue circle on the right hand side.
От мен :
Труднос 5/10
Време за решение - 5 минути
ПП После ще има други, за сега няма да ги поствам че наведнъж е кофти
AdiTo 25-08-2006, 01:36 PM Не можеш ли да ги превеждаш?! Колкото съм зле с английският, че и логическа задача...Преведи, пък, ще я решим :))
pnv_Creator 25-08-2006, 01:56 PM Веднага :
Има някои правила за хора, които не могат да четат Японски и Английски. Тея дето и от Български не отбират да го духат:
1. Целта е всички да пресекат реката
2. Със салът могат да пътуват само по 2 човека едновременно
3. Не може бащата да бъде на едно място с дъщери, без присъствието на майката
4. Не може майката да бъде на едно място със синове, без присъствието на бащата
5 Престъпникът не може да седи с член на семейството, без да има кука там
6. Само майката, бащата и милиционерът могат да управляват сала
Използвало се в много интервюта за работа в Япония, като тест за интелигентност
Като щракнете на човече се качва/слиза от сала
За да тръгне салът натиснете ръчката от страната, където е.
За да започне играта натиснете големия син кръг с разни японски шитове написани в него. Мама им дребночуреста
Ignite 28-08-2006, 12:55 PM Колко броя дъщери и синове има?
Spy_Boy 28-08-2006, 04:12 PM То тва нещо подобно на кубчето на Рубик можеш само по 1 начина да го направиш.Тесчето е супер иначе :)
Ignite 28-08-2006, 04:41 PM Чак сега видях линка с флаш играта в първия пост. Забелязахте ли как накрая всички герои си вдигат ръцете, и като че ли викат "зиг хайл, зиг хайл..."? :D
AdiTo 28-08-2006, 09:27 PM pnv_Creator: тази я решихме ( с доста грешни опити, но все пак успешно).
Давай следващата :)
pnv_Creator 29-08-2006, 12:35 AM Spy Boy, по безумно нещо от това кубчето на рубик да има един начин (алгоритъм) за нареждане не бях чувал. Опа, корекция, четах преди малко темите на кореняците софиянци...
Така, ок. Следващата не ми е много любима, но айде ще я пусна като бонус, тя е с малко по-друг тип мислене :
Имате стая, в която има три крушки (лампи). Отвън има 3 ключа (switch), не знаете кой за коя е, всъщност това трябва да кажете с единствено влизане в стаята. Докато имате визуален контакт/ влизане в стаята нямате възможност за манипулации с ключовете. Как?
Трудност 3/10
Време за решение - зависи.
Попадате на изоставен остров, 3-ма оцелели след катастрофа на Дирижабълът "Лара Станфорд", другите двама са някакъв арабин и Бил Клинтън. За нещастие обаче ви хваща някакво местно племе канибали с очевидното намерение да ви яде. Хубавото е че има и шанс за спасение. Подреждат ви в редица, така че никой не вижда тези зад себе си, нямате право на никаква комуникация между вас си (има един дребничък пич в страни с отровни стрелички). 5 пера - 3 бели и 2 черни. Забучват на всеки в главата по едно, обаче няма никакъв шанс да видите своето си. Който си познае перото трябва просто да каже какво е и ако е прав го освобождават от редицата за казана. Мама му, на всичкото отгоре сте най-отпред! Как ще си познаете перото?
Трудност 5/10
Време за решение - до 10 минути за деца между 12-16 годишна възраст
На тия двете може да им напишете решенията си, но не по рано от утре в 22:00 да не разваляте на другите... Мен за първата ми дойдоха две на ум.
Следващите са по-добри, next time
AdiTo 29-08-2006, 12:47 AM А ти решаваш ли ги преди това или направо им гледаш отговорите?
pnv_Creator 29-08-2006, 12:55 AM А ти не се сещаш за отговора на въпроса си или просто искаш да те ухапя?
AdiTo 29-08-2006, 01:00 AM Хахаха, просто си попитах :) Не се мъчи да хапеш- не ставам за ядене :)
pnv_Creator 30-08-2006, 12:14 PM Май не ви се занимава със загадки в крайна сметка :) :(
Нерегистриран 30-08-2006, 12:34 PM Има и такива на които им се занимава.Можеш ли да дадеш още някоя като тая със сала,че тя много ме изкефи:)
pnv_Creator 30-08-2006, 01:52 PM От гледна точка Flash, не. От логическа гледна точка :
Дървен въжен мост. По него могат да се движат максимум 2 човека едновременно (по която и да е част от него). Освен това е тъмно, може да се прекоси само с фенер. Нашите 4 човека имат само един фенер. Единия може да го прекоси за 10 минути, втория за 5, третия за 2 а четвъртия за 1 минута. Имат 17 минути за да го прекосят всички. Как?
Трудност 4/10, време 3 минути
Нерегистриран 30-08-2006, 07:10 PM Някой може ли да обясни тая с лампите и ключовете???:)
tushe 31-08-2006, 11:20 AM Някой може ли да обясни тая с лампите и ключовете???:)
vkljuchvash i izkljuchvash ednata krushka dostatychno dylgo vreme, za da izgori. sled tova vkljuchvash sledvashtata krushka. tretata ostavqsh izkljuchena. kogato vlezesh, shte imash izgorqla, sveteshta i izkljuchena krushka syotvetno.
nqma nikakyv variant pri 3 raboteshti krushki da opredelish kljuchevete pri edinstven vizualen kontakt. edisntvenoto, e da vkljuchish ednata i da otgatnesh s 50% veroqtnost drugata.
mozhe da ne sym prav.
pnv_Creator 31-08-2006, 11:30 AM Това е първото решение, което ми хрумна... :)
Второто кое дойде непосредствено горе долу е:
Включваш едната, изчакаш да загрее, изключваш и по топлината.
ПП Айде решете още някоя и ще ви дам финалната :)
tushe 31-08-2006, 02:27 PM vyv vtorata zagadka trqbva da se doblizhish do kazana i da poglednesh otrazhenieto na peroto.
ima edin variant, v kojto mozhesh da opredelish kakvo e tvoet pero. samo v sluchaj, che tretiqt s uverenost kazva, che preoto mu e bqlo, ti mozhesh da riskuvash i da kazhesh, che si s cherno pero.
pnv_Creator 31-08-2006, 03:47 PM не, нямаш право да се доближаваш до казана и т.н. всъщност него го няма в загадката, чисто логическа е тази. И се изключва рискът. Утре ще дам отговор
pnv_Creator 01-09-2006, 07:21 PM ОК, за тази с перата. Първото изречение от отговора е.
"Ако третия каже че е с бяло перо, значи вижда две черни пред себе си и веднага ще позная моето."
Мисля че толкова стига
Master загадката.
Трудност 8/10,
Време за решаване 30-45 минути
Първия, който я реши има 5 бири (или каквото там пие) на първото събиране на форума награда от мен ;)
Имате 12 топчета и везна. Едното от топчетата има различна тежест. Имате право на 3 тегления, целта е да се разбере кое е топчето
Успех...
tushe 01-09-2006, 08:54 PM "Ако третия каже че е с бяло перо, значи вижда две черни пред себе си и веднага ще позная моето."
Мисля че толкова стига
браво!
това и аз го бях написал.
но пак не дава отговор.
в останалите случаи какво ще правиш?
ако третият мълчи, значи има поне едно бяло перо пред себе си. тогава, ако вторият каже, че е с бяло, значи ти си с черно.
ако и вторият мълчи, значи ти си с бяло.
изменение: ако и двамата отзад са тъпи и изплашени копелета и не искат да кажат нищо, залагай на бялото, защото има по-голяма вероятност да оцелееш. :cool:
pnv_Creator 01-09-2006, 09:03 PM :b15: мятай се на топчетата
:!beer1:
Нерегистриран 02-09-2006, 01:11 AM Аз го правя ама с 4 пъти...или с 3 ако имаш малко късмет...
pnv_Creator 02-09-2006, 02:14 AM Ако имаш повече късмет можеш и от втория път...
tushe 02-09-2006, 02:22 AM :b15: мятай се на топчетата
:!beer1:
утре, когато не съм пил и пушил )
сега съм в релакс
хехехеех
Нерегистриран 13-09-2006, 11:45 PM Кво стана някой тешил ли е тая с топчетата?pnv_Creator кажи как става
AdiTo 13-09-2006, 11:59 PM Креатърчето го няма да подкаже :)
Desitka 14-09-2006, 05:57 PM Аз ще ви кажа, че има решение при условие, че знаеш дали топчето е по-тежко или по-леко. Ако знаеш това става много лесно- разделяш топчетата на две половини и ги претегляш. После тези 6 топчета, които тежат повече/ по-малко се отделят и продължаваш само с останалите 6, които пак разделяш на 2 половини и ги претегляш. Отделяш 3-те топчета, които тежат повече/ по-малко и ти остават само 3 топчета за последното 3-то теглене. Изтегляш първите 2 и ако са с равно тегло, то 3-тото е с различното тегло, ако 2-те са с различно тегло, то (в зависимост от условята) различното ще е по-лекото или по-тежкото.
AdiTo 14-09-2006, 06:06 PM да, тя е аналогична на задачата със стотинките
Ignite 14-09-2006, 06:40 PM Задачата не се свежда до просто двоично търсене.
- Разделяме 12-те топчета на купчинки по три. Купчини 1,2,3,4
- Мерим купчини 1 и 2
--Ако са с различно тегло, знаем че търсеното топче е в купчина 1 или 2
------#Хващаме купчина 1 например и я мерим например с купчина 3:
------------@Ако са равни, значи топчето е в купчина 2, и лесно определяме дали е по-тежко или по-леко.
------------@Ако са различни, значи топчето е в купчина 1, и лесно определяме дали е по-тежко или по-леко.
------------------*След определянето на купчината, мерим 2 от топчетата:
------------------------&При еднакви топчета, търсеното е третото.
------------------------&При различни топчета, лесно определяме кое е търсеното.
--Ако са с еднакво тегло, значи търсеното топче е в купчина 3 или 4
------#Мерим например купчина 3 с например купчина 1
------------@Ако са различни, топчето е в купчина 3 и лесно определяме дали е по-тежко или по-леко
------------------*След определянето на купчината, мерим 2 от топчетата:
------------------------&При еднакви топчета, търсеното е третото.
------------------------&При различни топчета, лесно определяме кое е търсеното.
------------@Ако са равни, търсеното топче е в купчина 4, но не можем да определим дали е по-тежко или по-леко. Ако имаме късмет, ще го налучкаме с едно мерене, ако не, ще трябват две.
Сигурно има и друг начин де, ама за 5 минути това ми хрумна.
Нерегистриран 14-09-2006, 07:30 PM Мда, определено е почти решение, ако имаме късмет ще го намерим, само да не е в проклетата купчина 4, тогава с последното си теглене обаче нищо не можем да направим... нито го знаем по леко ли е, по тежко ли е...
Нищо, имаш 1 бира ;)
Ето го моето решение, знам че има още доста възможни.
За удобство номерирам топчетата от 1 до 12
Вземаме топчета от 1до4 и от 5 до 8 и ги теглим
Ако различното топче е 10-12 е доста елементарно, няма да го коментирам.
Виждам коя е по тежката теглилка, изкарвам едно топче от едната везна и две от другата (4то и 7, 8мо), сменям две - 3то с 6то и добавям едно неутрално топче във втората везна, така че да са по 3.
- Ако са равни, значи търсеното топче е 4,7 или 8, с третото теглене го откривам
- Ако теглилката се наклони на другата страна, значи търсеното топче е 3 или 6, с третото теглене го откривам
- Ако теглото им се различава, но теглилката е наколонена в същата посока, значи специалното топче е 1,2, или 5то
Третото притегляне
имам три топчета, между които се колебая, примерно 1,2 и 5
Тегля 1 и 2.
- Ако везната е равна - значи е 5то
- Ако се промени наклона, значи е 2ро
- Ако се запази е 1во
Очевидно е, че се разбира и дали е по-тежко или по-леко...
Айде една по-лесничка :
Две въжета. Знаем, че всяко от двете изгаря за 1 час, но не е казано, че горят хомогенно (т.е. това, че е изгоряло до половина не означава, че са минали 30 минути). Имаме си огънче и задачата да отмерим 30 мин.
pnv_Creator 20-09-2006, 11:23 AM Ето и една по-дълга занимавка
http://www.freestuffhotdeals.com/hacker/1.html
AdiTo 20-09-2006, 12:19 PM Подскажи след третата страница ...плс
AdiTo 20-09-2006, 12:57 PM Ето и една по-дълга занимавка
http://www.freestuffhotdeals.com/hacker/1.html
Има ли някой, който се пробва да цъка на това?
pnv_Creator 20-09-2006, 01:34 PM Само да поясня, че тази с въжетата е сгрешена - трябва да се засекат 45 мин, не 30
И да, има някой да го цъка, ама който докъдето може ;)
Като зациклите ще подсказвам на private
pnv_Creator 20-09-2006, 02:58 PM още един hint за тези, които стигнат до там :
<html>
<script>
function calc(){
var a=1;
var s=1;
var b=0;
while(s<=10946){
s=a+b;
b=a;
a=s;
document.write(s+"<br>");
}
}
</script>
<input type=button value=OK onclick="calc();">
</html>
AdiTo 20-09-2006, 03:00 PM ooo, и такова ли ще има...май въобще да не се надявам, че ще стигна до края :)
Ignite 20-09-2006, 05:56 PM още един hint за тези, които стигнат до там :
<html>
<script>
function calc(){
var a=1;
var s=1;
var b=0;
while(s<=10946){
s=a+b;
b=a;
a=s;
document.write(s+"<br>");
}
}
</script>
<input type=button value=OK onclick="calc();">
</html>
Този пъзел го минах преди около седмица, но сметките ми бяха на ръка.. :D
AdiTo 20-09-2006, 07:14 PM :eek: Заради тая луда бабичка ли се мъчих цял ден!
След едното оjof..незнам си какво, си помогнах дооооста с google и го реших :)
да ама знаеш ли колко готино ще спиш сега :) adkhdud ld :)
| |