View Full Version : Goodbye Стъдентски град или пак на улицата

Blade
31-08-2004, 12:00 AM
От години насам нашето градче е най-привлекателното от страна на млади хора, весели души и щураци колкото щеш. Няма начин всеки от нас живущите тук да не се е будил посред нощ от кофти музика (чалга), режеща баса на едва дзъндзуркащите "високоговорители" на комшията или пък от разнебитеното легло на страсната комшийка отгоре...Сигурен съм няма и "жител" на градчето, който да не е виждал как от по-горния етаж в стил "камъните падата", летят разни шумкащи пликове, с домати, бучки сирене и незнайно защо и парчета хляб...
Един ден, когато си тръгнеш от тук всичките лудории, които си правил, всяка вечер навън, всички приятели, с които си споделил радост/тревога, всичко това ще ти липсва адски много. Всеки помни първата бира (или какъвто и алкохол да е), който е смукнал тук, всеки помни (или не) първият купон, на който се е мяткал като риба на сухо, всеки си спомня красавиците от СУ, УНСС и ТУ, всеки си спомня и първия изпит...всеки че помни най-големия приятел на студента - хлебарката, най-гадната физиономия - касеира/ката на касата на СОС, най-дългото чакане за карти за транспорта... Всичко това един ден неминуемо ще ни липсва на всички нас студентите.
Сега, когато времето ми изтече тук, започвам да се замислям за това което предстои. Започвам още по-силно да искам да остана, но някой си е решил, че назависимо от това дали си завършил, дали имаш изпити, дали си защитил дипломна работа, просто трябва да се изнесеш, пък дори да е само за 1 месец. 1 месец, през който трябва да се оправяш сам, защото е време сам да се помеш в ръце, месец, през който трябва да дадеш всичко от себе си за да се дипломираш отлично, месец, през който правиш важни крачки в своя живот... Това е и периода, през който си задаваш въпроса "Няма ли кой да осъзнае, че стотици студенти остават на улицата, а в същото време има празни блокове, празни стаи...". Няма ли държава, която да построи поне още 10-ина блока достатъчни за всички учащи? Няма ли държава, която да инвестира в своето бъдеще - в нас младите студенти?....
Има...., но това не е България колеги :(
Мисля, че е време в Студентски Град да се чуе гласа ни, мисля че това е нашия град и трябва да се борим за него...

Има ли поддръжници на тази идея ?

Fredy
31-08-2004, 01:15 AM
Много ми хареса написаното от теб...

Има ли поддръжници на тази идея ?
Имаш ли някакво конкретно предложение???

^^^D
01-09-2004, 07:52 PM
а като излезеш от Ст. град ( дори преди да влезеш в него ) виждаш , че нехайството е навсякъде , не само там - в родния ти град също и въобще държавата няма пари за никого и нищо , защото всичко е откраднато и продължава да се краде ... няма за студенти , завършили , нито за пенсионери , инвалиди , бременни , майки ... трагедията е пълна и едва ли може да се намери някакво разрешение , поне не и на етапа , в който тези , които са задължени да намират такова и им се плаща за това действат в обратната посока - не за всички , а за един !

damnedbird
18-09-2004, 08:07 PM
аз съм с подобен случай, само че с тази разлика че новия ректор на нашия колеж е бивш мултигруповец и уреди много бързо въпроса и то майче го е направил с 2 телефонни обаждания по думите на колегите...
случая е че в последния момент одобриха колежа да бъде и Висше училище и да бъде възможно обучението на магистри с различни специалности...
та това преди година не ставаше защото явно го нямаше ЧОВЕКЪТ :) но сега ЧОВЕКА направи така че да си останем в общежитията докато не запишем магистратури /понеже явно ще се забави изготвянето на планове разни и т.н. простотии/... такааам... сичко е прекрасно...
докато не разбрах сумата която ще трябва да плащам за наем... щях да повърна като чух колко пари ще трябва да изсипвам на онази *%&%@#, руса, дебела *&%$#@ свиня /нашата почетна домакинка/ всеки месец...
та, само за да се уточня със един кратък разказ...
прибирам се една вечер късно от 4-тата си работа /по-точно ме докараха/ и отивам до магазинчето да си взема цигари и продавача /приятелче ми е, и той е студент естествено/ ми казва - "Чекай, чекай само да ти покажа нещо....", при което мъкне някакъв вестник с думите - "Само заглавията на две статийки ше видиш :)", ама това ухилен до ушите...
отваря първата - 'Шофьор отнесе световар на Софийско кръстовище', сваля вестника и ми сочи светофара на ОМВ... - "Тази сутрин в 9 часа :)", каза ми и почна да разгръща натам...
Следващата статия беше - "Студентските общежития в окаяно състояние" и ми посочва една снимка на миличкия ми съсухрен блок под която стоеше гръмкото - "С най-лоши условия са блокове с номера 7, 8 и 9"
е... 8-ми ще го преживеят някак - в ремонт е...
та за тази свинщина, кочина или както ви дойде да го наречете ще плащам колкото за една хубава /ама наистина хубава/ стая в Младост или в Дървеница, като тук въобще изключваме факторите чалга, летящи торбички и прочие, които при квартирата липсват... особено изключваме фактора чалга, щото основния тормоз в общежитието иде от мене... :cool: с разликата че е спрямо чалгалюбящите събратя по националност :D

та както и да е... това ще трябва да го търпя и да стискам зъбки и да дишам дълбоко, докато не запиша, тогава ще си мина на "нормалния" наем /в кавички щото и той е увеличен :mad: / и пак ще броим левчета и стотинки до Свети Петък Мънгизоносец, когато ще идва време да си разплатим дълговете...

@Блейд - честно казано това че не ти осигуряват общежитие, е толкова безразлично че просто нямам думи... кой знае какъв наем и условия щяха да ти лепнат... Опазил Господ! Шото те дигат наеми с явно неясна причина за покачената цена...

Макар и с "уреден" въпрос относно общежитията аз съм твърдо поддръжник на идейката ти... щото сме като котки в кафез със два изхода - единия с куче, другия с пор... демек, все сме пре*%@ни... :mad:

С уважение: Тошо Птицата Проклета