View Full Version : Струва ли си да учиш нещо, което не ти харесва ?

dyp
19-06-2007, 01:53 PM
Последно време се наблюдава една тенденция куцо и съкато да става студент, много от хората приемат висшето като естествено продължение на средното, в това число се включвам и аз.
Аз исках да уча Геодезия в УАСГ, но не ме приеха първата година и учих 2год в МГУ с мисълта да се преместя в УАСГ, то така и стана де..
Та докато бях в МГУ нито ми харесваше университета, нито студентите, нито това, което уча.. Просто ходих там колкото да минава времето и да се води, че уча нещо, реално нито знаех какво ще работя като завърша нито имах желание да ставам миньор, та дори и с по-ръководни функции.
Сега като съм в УАСГ знам че това ще работя, имам желание да уча, знам че учим неща които са реални и по тях се работи в момента. Вече съм 3ти курс и съм сигурен, че когато и да поискам мога да си намеря работа която си струва и то по специалността.

Преди малко прочетох едни обява - работа за студенти в гърция ?!.

Та мисълта ми е.. струва ли си 5 години да мяташ крачолите до университет, да живееш с хлебарките в ст. град и да харчиш парите на мама и тати, за да работиш после като берач на аспержи и да живееш във форгон.

Незнам.. много е сбъркано образованието в България. В студентски град има едно 20% хора които са студенти просто ей така.. за да бъдат студенти.
След няколко години ще стане така че пазара ще се препълни с вишисти, всеки ще иска да е шеф, а замислете се колко от тях реално през тия 5год. са се подготвяли как да бъдат шефове.

На моменти си мисля, че има много професии вече за които изобщо не ти трябва да си вишист.
Примерно с компютрите, има лапета на 17-18год които разбират много повече от повечето информатици в ТУ и СУ.
В смисъл в тоя живот се реализират хора с практически умения, ако 5год учиш без желание, че после ще работиш това и когато учиш да се интересуваш в тая насока не само от университета. Тогава има смисъл но иначе...

Сега и брат ми е кандидат студент и нашите го навиват да пробва в някви университети по шумен и т.н. , където почти със сигурност ще го приемат.
А аз така и немога да ги убедя, че или трябва да учи в най-хубавиа университет които предлага това което той иска, или изобщо да не учи.
Ако му се предложи добър старт да се развива в това което иска, за 5год може да научи много повече неща от колкото в университета. А да не говорим че в скапаните университети е пълно с идиоти, а има една прикъзка - " с какъвто се събереш, такъв ставаш".
Просто си е изхабяване за мен да учиш нещо което не ти е интересно.

И това с копуването на дипломи, го намирам за много хубаво. Защото какво е дипломата, просто един документи който ти позволява да стигнеш до "места", където не е за хора със средно. Примерно трябва в някой договор да приложиш и копие от диплома, нищо повече.
Вече минаха ония социалистически времена, където който има диплома става шеф.
Сега който знае как да си продаде уменията взима повече пари, просто дипломата помага при това като си предлагаш възможностите, но изобщо не е основна.

та какво е вашето мнение, доволни ли сте от това което учите ?

Fredy
20-06-2007, 01:30 AM
Та мисълта ми е.. струва ли си 5 години да мяташ крачолите до университет, да живееш с хлебарките в ст. град и да харчиш парите на мама и тати,

...

В студентски град има едно 20% хора които са студенти просто ей така.. за да бъдат студенти.

много ясно, че си струва - кога и къде другаде можеш да получиш безплатно йебанье+пийенье+пари+безгрижие безплатно ?????

за второто - повече са брат

Peshi
20-06-2007, 01:27 PM
Sory za latin, ama ne sum s moq komp.
Estestveno, 4e si struva, nai-malko govoria ve4e dva 4ujdi ezika, i skoro 6te imam injinerna diploma ot Deutschland, sled tova pravia edin Master of Bussiness Administration i sum bezsmurten :)
A tova kakvo u4i6, i posle kakvo 6te raboti6 sa dve suvsem razli4ni raboti :)
Moje da u4i6 ne6to, a to da ne ti potriabva nikoga v jivota. Az sum dovolen ot injinernata mi specialnost Process Engineering & Energy Technology, nai-malkoto za6toto mi e dala bazovi znaniq za po4ti vsi4ko, koeto stava v edin zavod, kato izkliu4a himi4ni reakcii, koito ne mi vlizat v rabotata :) A universiteta mi ne e nqkakuv ot nai-elitnite, i suvsem spokoino moga da kaja, 4e ako u4i6 daje i malko, pone pri men e taka pridobiva6 znaniq, koito ako si logi4no misle6t 4ovek i si polzva6 mozu4eto si naiasno s mnogo ne6ta ot engineering-a.
Estestveno, 4e ako u4i6 v po-prestijen universitet e po-dobre, no ako 4ete6 i se interesuva6 ot t.nar bude6ta rabota, moje i v Svi6tov da si zavur6il i da stane6 6ef.
A i 6ef ne e lesno da bude6, tova, 4e horata imat bolni ambicii i go razbirat v posledstvie e drugo.

dyp
20-06-2007, 01:46 PM
Peshi sakvartiranta mi i toi skoro shte zavarshva informatika v TU i shte vzima nemska diploma, zashtoto e uchil v germania, posle se e premestil v TU , samo che v nqkav nemski fakultet :). Moje i da ste kolegi..

july_ch
20-06-2007, 04:03 PM
Познавам много хора с дипломи за завършено висше образование, които разнасят табли със супи на туристически групи, също така и такива , които са абсолютни простаци и неудачници, а и такива , които със средното си образование вършат чудеса в бизнеса си. Мисля ,че всичко е въпрос на лична амбиция и желание да се развиваш и да вървиш напред. Няма нищо лошо повече хора да имат високо образование - така в масата от висшисти ще изпъкнат по-добрите. Купуването на дипломи е порочна практика.Помислете как ще се чувствате ,ако личният ви лекар ,например си е купил дипломата? Или техническото лице на голям строителен обект,ако сред загиналите строителни работници има ваш близък?Спомнете си колко такива случаи имаше в големите градове.
И не, не си струва да учиш нещо, което не ти харесва. Повечето от тези дето разнасят таблите точно това са учили!

dyp
20-06-2007, 05:14 PM
Е то дипломи за доктор едва ли се продават.
Аз като бях в минното имах един саученик, дето баща му имаше фирма за взривове, от тия където ползват по кариерите и т.н.
Човека прави милиони буквално, а е със средно образование и в казармата е изкарал курс за взривна техника и има от там сертификат за гърмене.
Просто си е добър в професиоята, старателен и затова печели пари.

Няма лошо да учиш нещо което не ти харесва, но има скапани университети в който човек се пропилява.

Незнам.. много ни е скапано образованието в БГ.

Manila_85
20-06-2007, 05:14 PM
E да ви кажа аз не знам какво ще работя и какво точно ще правя,но това с което се занимавам а и уча в момента страшно ми харесва.