View Full Version : Има ли край Вселената

mihodolniq
05-01-2009, 12:20 AM
Ами значи причината за вселената и гравитацията е следната:

Преди образуването на Вселената не е имало време, място и материя. Да кажем че света отвъд вселената е друго измерение - непонятно за нас.
При големия взрив, се генерира материя, която се пръсва във времепространството(понятие въведено от Айнщайн). Обаче тя не може да се продължи да се разширява вечно. Това е защото както казах сама произвежда пространството и ще се разширява взависимост от това, колко силен е бил Големия Взрив. Тъмната материя за която се говори насам натам е точно това - произведеното пространство от големия взрив. То има граници - извън вселената няма време и пространство - там не може да съществува светът какъвто го познаваме.
Един вид големия взрив навлиза в едно измерение което го притиска.
Може да се изобрази като взрив под вода - водата притиска образувалото се налягане.
Разликата е там, че при Вселената не си говорим за Материя, която оказва съпротива на материята от големия взрив, а притискане от друг тип. Непонятно измерение, обгръщащо цялата вселена я притиска обратно. Така идваме и до въпроса с гравитацията. Това измерение кара един вид всичката материя да се събере отново в една точка. Целта на това нещо ми е необяснима в момента. Така всяко едно нещо бива притискано към друго за да станат отново едно цяло. В този ред на мисли вярвам, че един ден вселената ще започне да се свива до една точка с невъобразима гравитация - от този момент картите са в полето на въпросното измерение. От него зависи какво ще се случи след като цялата вселена стане точка. Може би ще изчезне, може целия този процес да има смисъл в това измерение, не знам.

Peshi
05-01-2009, 12:28 AM
Ами след като съм чел по въпросът книжки и статии, и съм гледал един-два научно популярни филма, трябва да ти кажа, че нещата са супер спорни :) Да не говорим, че супер стринг теорията е само една гола теория и нищо повече поне засега. Жалко, че няма физици с подобни интереси сред нас да ни влеят малко знания по въпроса. Мога да ти препоръчам една книга, която е написана на сравнително приемливо ниво, но не знам дали я има на български, защото съм чел английският вариант и знам, че я има и на немски. Hyperspace се казва на Michio Kaku.

4u4ur4e
05-01-2009, 12:29 AM
o, любимата ми тема...мразя да се сешам за това:
Има ли край?
1. не, безкрайна е. Е, как може човек да си представи нещо безкрайно...вървиш, вървиш, вървиш и така вечно до безкрай. Няма начин да си го представя....и да ми го побере мозъка
2. има край. А след края какво има? Нищо. А как можеш да си представиш нищото? Ако можеш, не би било "нищо"
А ако има "нещо", то докъде е? И какво има след него?

Побърква ме тази мисъл за "непонятно за нас".

Съжалявам, че не съм прочела първият пост, но нещо ми се спинка и отговарям само по заглавието....доколкото виждам през редовете на поста май не точно това е въпроса.

seashell
05-01-2009, 12:34 AM
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен. "
Алберт Айнщайн
Може ли човешкото съзнание да осмисли понятието "безкрайност"?!Аз разсъждавам по същата схема като Ети и затова избягвам да мисля по този въпрос :)

Peshi
05-01-2009, 12:39 AM
Може ли човешкото съзнание да осмисли понятието "безкрайност"?!Аз разсъждавам по същата схема като Ети и затова избягвам да мисля по този въпрос :)
хаххаа естествено, но са прекалено малко на този свят и са закърмени с математика :) Но ние като по-нормални хора не можем да си представим много работи :)

mihodolniq
05-01-2009, 12:39 AM
Ами ако бяхте чели щяхте да видите че съм писал че вселената има край - има граници. Както и да е - прочетете утре като се наспите :)

пеши това което казвам е базирано точно на "стринг теорията" - има логика според мен. Обяснява и гравитацията дори. :)

seashell
05-01-2009, 12:46 AM
Тогава значи не мога да осмисля понятието край,съотнесено към Вселената.Чувствам се в ментална безизходица и по тоя повод отивам да спя.

P.S.Пеши,не съм съгласна,те само си въобразяват,че го осмислят :p ;) Горното беше реторичен въпрос :p Лека :)

mihodolniq
05-01-2009, 12:53 AM
УЕКА !

dirty_ico
05-01-2009, 01:12 AM
Всяко нещо си има начало и край, но само кренвиршът има два края :)

mihodolniq
05-01-2009, 11:19 AM
dali e samo krenvir6a?

Fking
06-01-2009, 01:11 AM
не разваляйте хубавата тема!

martini_baby
06-01-2009, 11:25 PM
Тъкмо вчера обсъждах този въпрос, макар и накратко. Вселената се раширявала или свивала - тоест тя им граници? Щом има граници, значи има и нещо отвъд тях - не можем да използваме човешкото моонятие за нищо. По-скоро тъкмо обратното.
И понеже логиката, пак човешко тварение, налага всичко да има граница - живота, формите, понятията - то значи, че отвъд вселената действа алогичното. Каквото и да е то. Незнам и честно казано май е твъде сложген въпрос за моята глава да му намери отговор, а разискване на въпроси без отговор си е чиста проба нехайство към времето.

mihodolniq
07-01-2009, 01:18 AM
извън Вселената (не физически) има нещо. Непонятно е за нас, но е нещо напълно естествено, логично

mihodolniq
12-01-2009, 04:58 PM
сега измислих и друго нещо:

понеже светлината пътува с 3000 00 км/сек е възможно отвъд вселената ни да има много други вселени, но просто са толкова далеч от нас, че светлината от тях все още не е достигнала до нас..

Fking
12-01-2009, 09:57 PM
сега измислих и друго нещо:

понеже светлината пътува с 3000 00 км/сек е възможно отвъд вселената ни да има много други вселени, но просто са толкова далеч от нас, че светлината от тях все още не е достигнала до нас..

a отвъд пространството което обединява това множество от други вселени? :)

seashell
21-04-2009, 12:11 AM
http://www.youtube.com/watch?v=j50ZssEojtM - специален поздрав за Михо и Пеши

mihodolniq
30-04-2009, 03:31 PM
mejdu drugoto tova za gravitaciqta, koeto sam kazal e napalno vazmojno. vijadneto na ain6tain za gravitaciqta e podobno.

kraq na vselenata 6te predstavlqva ili edna oglomna 4erna dupka, w koqto vsi4ko 6te se sabere, ili mnogo 4erni dupki razprasnati v bezkraino prostranstvo. Moje bi tezi 4erni dupki v edin moment se prenasi6tat s materiq i se polu4ava nov golqm vzriv. moje da sme 4ast ot ne6to mnogo po ogromno i ima materiq dale4 dale4 otvad na6ata vselena.

moje golemi vzrivove da se polu4avat ot sblasak na 2 ogromni 4erni dupki sa6to taka.

nqkoi da me podkrepi s nqkoe negovo vijdane