View Full Version : Правила за безопасно теглене на пари от банкомат (АТМ)

Ivanoff
25-11-2004, 12:13 AM
* Никога и при никакви обстоятелства не споделяйте с никого Вашия ПИН.
Той служи за идентификация на картодържателя само по електронен път и като набор от цифри е известен само на Вас. Той не присъства в базите данни на банките и по тази причина не може да бъде идентификация за Вас нито пред Вашата банка, нито пред БОРИКА. Ако някой Ви поиска Вашия ПИН, това е сигурен знак за подготвяна измама, предупреждават експерти от HVB Bank Biochim.
* Погрижете се да имате записан на винаги достъпно място пълния номер на картата си, нейната валидност, картовата си сметка, както и телефонните номера за връзка при нужда, които Вашата банка Ви е предоставила – това са телефоните на Картовия център на банката и на Националния картов оператор БОРИКА.
* В случай, че при опит за транзакция картата Ви остане блокирана в банкомата, незабавно се свържете с Картов център на HVB Bank Biochim (респективно на банката-издател на Вашата карта), за да я блокирате. Извън работното време на Картовият център, можете да се обаждате в БОРИКА. Колкото по-бързо бъде блокирана картата, толкова по-малки са рисковете да бъдете ощетен.

БОРИКА
(всеки ден, денонощно):
02/8705149, 9707616, 9707623

Можете да се обаждате и на картовия център на банката, издател на Вашата карта. Телефонните номера получавате при получаването на картата.

* Не се обаждайте на телефонни номера на мобилни телефони, посочени на бележки върху банкоматите, а само на горепосочените телефони.
* Научете наизуст ПИН-а си. В никакъв случай не го записвайте върху картата си.
* При транзакция, преди да пъхнете картата си в процепа на банкомата проверете за наличие на чуждо тяло в него, монтирани допълнителни устройства или за някакви други механични манипулации на банкомата. Ако забележите нещо подозрително, потърсете друг банкомат.
* При въвеждане на ПИН-а си винаги прикривайте клавиатурата на банкомата – с другата си ръка или по някакъв друг начин. Нека от никакъв ъгъл да не може да се види какво въвеждате.
* Ако въпреки това станете жертва на измама, незабавно уведомете органите на МВР по установения начин, тъй като става въпрос за престъпление.

x3m
19-12-2004, 11:45 AM
Аве Ivanoff,я да те питам щом си такъв разбирач да ме посъветваш.Значи на 11.12 отивам да тегля пари с идеята,че имам 30 лева в картата,а ми пуска само десет.Мен за пари трудно можеш да ме излъжеш,да не казвам,че направо си е невъзможно,но просто 20 лева ми се губят.Помолих мама да ми изкара една разпечатка,защото съм си оставил всички документи по картата в родния си град.Звъни ми тя и ми вика,че последно имам тегления на 8 и на 9 декември.Айде за 8-и помня,ама за 9-и е абсурд....и не знам 100% съм сигурен,че не съм теглил,ама няма как да го докажа.Само аз си знам ПИН-а,а картата не излиза от джоба ми и няма начин някой да я е ползвал.Може ли да става дума за компютърна грешка?Как и пред кого да се оплача и възможно ли е да им докажа,че съм прав???Ай ще чакам да се изкажеш по въпроса,а ако има и други,които могат да помогнат с мнение ще съм ви много благодарен!!! :confused:

Ivanoff
20-12-2004, 03:18 AM
ООО, не съм разбирач ни най - малко...

Това го пейстнах от дир.бг ... според мен е най редно да разбереш от кой банкомат са теглени парите /длъжни са да ти дадат тази информация/ ... Все пак аз поне не познавам човек, който на 9 декември да не е бил пиян/махмурлия или нещо от сорта... а в такива състояния човек често не помни :)

новата
20-12-2004, 10:38 AM
банките си имат политика, в картите задължително трябва да имаш някакъв минимум( при всяка банка става въпрос за различна сума),които не можеш да изтеглиш. не знам дали ме разбираш за какво ти говоря. но при теб този минимум сигурно е 10лв. , при теглене на пари ти вадяд тези 10лв., в смисъл те са си в сметката ти, но ти не можеш да ги изтеглиш, за да съществува тази сметка.
друго обяснени не намирам, защо не се интересуваш в наи- близкия клон на твоята банка там ще ти обяснат най- добре

x3m
21-12-2004, 07:23 PM
Новата,знам за какво става въпрос...само че знам също и колко са ми тези блокирани пари и те са 5 лева.Не ползвам тая карта все пак от вчера:)Относно махмурлиите не правя изключение,но все нещо щях да помня...А иначе нямам време да отида,до където и да е,щото все пак съм в ТУ и край тея заверки,протоколи и всякви такива щуротии направо откачам:(10x все пак за съветите :)

ruDeboY
28-06-2005, 04:28 PM
Аве Ivanoff,я да те питам щом си такъв разбирач да ме посъветваш.Значи на 11.12 отивам да тегля пари с идеята,че имам 30 лева в картата,а ми пуска само десет.Мен за пари трудно можеш да ме излъжеш,да не казвам,че направо си е невъзможно,но просто 20 лева ми се губят.Помолих мама да ми изкара една разпечатка,защото съм си оставил всички документи по картата в родния си град.Звъни ми тя и ми вика,че последно имам тегления на 8 и на 9 декември.Айде за 8-и помня,ама за 9-и е абсурд....и не знам 100% съм сигурен,че не съм теглил,ама няма как да го докажа.Само аз си знам ПИН-а,а картата не излиза от джоба ми и няма начин някой да я е ползвал.Може ли да става дума за компютърна грешка?Как и пред кого да се оплача и възможно ли е да им докажа,че съм прав???Ай ще чакам да се изкажеш по въпроса,а ако има и други,които могат да помогнат с мнение ще съм ви много благодарен!!! :confused:

Абе Хикстрине, и на мене ми се получи подобна дивотия: начи мама ми беше превела 50 лева че свършиха бурканите, и аз изтеглих веднъж 20 и после още 2 по 5 за водка и не ми дава да тегля повече. А ако дам да си видя сметката имам 20 лева ама не ми дава да ги изтегля. Ти към коя банка ти е картата. Аз съм си на Пощенска банка от севлиево от преди си бях изкарал като ходим на Ахтопол да не нася парите в брой че много бомбят :(

tominche
15-08-2005, 05:34 PM
Добре е да я има написана тази информация тук-там.
Ако знаех преди година, че има хора, които ти зяпат в ръцете докато си пишеш ПИН-а, сега щях да съм +120 лева. Е... така де... поне щях да съм си купила сандалите, които си бях харесала... :)