View Full Version : Чалга и кебапчета?
rusty 06-01-2005, 08:59 PM Здравейте!
Кво мислите, живота в БГ чалга и кебапчета ли е? Аз се прибирам за малко и така ми изглежда, но може би щото сам само за малко. Как виждате бъдещтето си в нащата родина? Тва го пиша штото точно в момента се мъча да измислиа кво следва, така че благодая предварително :)
Fking 06-01-2005, 09:24 PM Доста постно определение. Нали си българин, би трябвало да знаеш много добре какъв е живота тук.
Бъдещето си тук го виждам много по-добре от където и да е другаде.
България е неразработена мина, която би могла да предостави много добри възможности за живот на този, който ги вижда.
Ignite 06-01-2005, 11:58 PM Бъдещето на България хич не е добро. Наистина е неразработена мина, но това е защото населението с всеки изминат ден изпростява, а образованието е подложено на всякакви видове атаки с цел неговото унищожаване. След време българите ще се превърнат в евтина неконкурентноспособна работна ръка (то всъщност май дойде това време). Не знам дали знаете, но в България се печели най-много от измами.
Една доста интересна статия (http://www.komentari.com/web/modules.php?name=News&file=article&sid=339) относно сегашната икономическа действителност и мястото на бедни държави като нашата в нея.
По принцип винаги и навсякъде печели този , който вижда " неразработеното " и това , което другите не виждат . България не е само чалга и кебапчета , но бъдещето й наистина не е никак добро ( между другото статията е перфектна , въпреки , че не е единствена ; много анализатори и коментатори вече се навъдиха и работата е там , че те виждат това , което другите не го виждат все още , но много хора вече се осъзнаха от мноооооооооого време накъде върви страната и икономиката на такива страни като нашата отдавна и вече подобни коментари не са някаква новост или сензация ) ; жалкото е , че принципът - ВАЖНО Е СЕКИ САМ ДА СЕ ОПРАВЯ И ЕБИ ГО ДРУГИЯ е в пълна сила ; а образованието е пълна пародия - някакво отлагане на неизвесното ; модата сега е да си пращат децата да се обучават по чужбината ( който мпже да си го позволи , разбира се - българинът търси все още някакъв изход от всичката тая
лудост и според мен никога няма да се откаже от това търсене ; но според мен цялата тая работа е отчаян опит за измъкване и нищо полезно не се случва ;
---------------------
така , че Бг не е само кебапчета и чалгии , но е долнопробно неразкрито място на отчаяние и безнадежност отсякъде !
и не знам как половината от post-а се изпрати , а другата в последствие :) ( за което съжалявам ) , ама се ще се разбира закво става дума , надявам се
rusty 07-01-2005, 08:22 PM Леле ама вие съвсем ме отчаяахте, хора! А аз си мислих аре най-накрая ще се прибера и всичко ще е, ок малко по добре. Абе май само от нас си зависи. Наиш кво ми прай мноо впечатление: че никой от вас няма планове за бъдещето, или греша?
що , твоите какви са ?
не знам тва как го прецени от горните post-ове , при положение , че въобще не се говори за планове за бъдещето . но все пак сподели твоите какви са ; ще се радвам да науча.
MadMaster 08-01-2005, 04:39 PM Имам чувството, че действително нещата в България отиват именно към чалга и кебапчета. Постепенно българина изпростява и предпочита да виси по чалга-кръчмите, "любувайки" се ня някоя кючекчиня, вместо да отиде на опера или на симфоничен концерт... Това наистина е пагубно.
damnedbird 25-01-2005, 06:27 PM ооо ще става все по-голяма варварщина.. друг начин няма..трябва да стане някакво чудо, че да се оправи тая държава.. нинам..
bad&mad 26-01-2005, 12:17 AM аз пук вчера бях на театър :)
не виждам какво те интересува какво става тук теб след ти си се предал вече и бягаш. Скоро ще се идентифицираш с новата си националност, ще се влееш в средната класа на някоя западна страна и ще се питаш "къде сбърках?!?!?"
А ние ще сме си тук, ще се забавляваме и опитваме да оправим страната ни която зле, но поне ще се чувстваме добре. БГ рулз:)
Fredy 26-01-2005, 02:44 AM Аз така и не разбрах какво лошо ви е направила чалгата... Не я харесвате не слушате... Ама на кебапчетата какво не им харесвате пък съвсем не съм наясно...
п.с. не мислете че гледам повърхностно на темата... напротив
бе тва е един вид олицетворяване на Бг - действителност , не че не ги харесват :) просто искат да кажат , че останалите , уж цивилизовани страни , вървят по своя избран път и хората им са уж щастливи с уредеността на нещата там ( едикъде си ) ;
а тук е зле , вече толкова години е зле , сега е зле и ще бъде зле
е тва е
bad&mad 26-01-2005, 12:33 PM you said it!
damnedbird 29-03-2005, 05:04 PM скивайте т'ва:
ЧАЛГА, СЕМКИ, АРИАНА ДВА ЛИТРА....
JON^BON^JOVI
"Не мога да не препикая едно от четирите най-любими занимания (чалгата, семките, Ариана 2 литра и Нокия пета употреба) в живота на средностатистическия селяндур по оста Гурмазово – Малко Чочовени – Биримирци, както и на техните многобройни лелинчовци, тетки, калековци, балдъзи, учинайки, баджанаци и прочие роднини в София. А скоро и в други градове. Не дай, Боже.
МУЗИКАТА. Мелодиите са сложни като “Котешкия марш”, невероятно трудни за изпълнение с духане в празна бирена бутилка и, най-вече изискват съсредоточеност, за да бъде уловена дълбоката философска идея за това, кое е в началото : яйцата на певеца или кокошката , дето подскача около него в малоазиатски ритъм. По-бързите мелодии трябва да предизвикват това поведение у комплексирания селяндур, което обикновено е скрито, но се отприщва след изпиването на втората чаша алкохол от гаражните фабрики в Бусманци. Обикновено води до ритмично подрусване на дансинга, викане, свиркане, пляскане с ръце, имитиране на позата на Христос от последните Му часове. Това пък, от своя страна, води до повишаване на нивото на адреналина, повишено циркулиране на тромбоцити, левкоцити, еритроцити и двете ракии, довеждащо до прегряване на тялото, при което на чалга-маниака му остава да направи две неща - да си съблече и ризата (оставайки по черни турски плетенячки, бели хавлиени чорапи “Abibas”, масленозелен панталон от пясъчна коприна още от абитуриентския и син мрежест потник в комплект с космати подмишници, нафъскани с “Malizia”, щот` ного лeпи гаджетата, ей!), или пък да си вземе още едно пиене от бара, което е и основната идея на собственика на чалготеката. Идеята на по-бавните мелодии е да успокоят страстите на дансинга (когато поразсъблечените мъже почнат да стават твърде агресивни), да помогнат да станат заварките и да насочат повече хора към бара, щот` и бармана и той е човек. Що се отнася до домашното прослушване - така подсъзнателно се връщат емоциите от последното голямо напиване у комшията.Или просто мама и тате немат други касетки. Структурата на самите песни е по класическата формула - куплетче, припев, куплетче, припев,незабравимо соло на зурна или протяжна китара, припев, припев. Важното е да има бързозапомнящ се рефрен, който да се пее гръмогласно от всички, придружено с обилно слюноизстрелване, довеждайки ги до екстаз.
ТЕКСТОВЕТЕ. Както писах по-горе - най-важното е рефрена. Останалото се напасва набързо, то не е и толкова важно, тъй като минава покрай ушите на екзалтирания фен , тръпнещ в очакване да изкрещи със все сила: "Сто патрона ше ти вкараам !", за да го чуят двете мадами в голямото сепаре, ега пък някоя върже. Тъй като големите хитове в чалгата са песни, взети от комшулука и състезанието е кой ще я изпее първи, то и за изглаждане на текстовете няма много време. А който първи пусне кавър на пазара, той и ще прибере най-много пари от това. Темите на текстовете са сходни - от платонична любов, тип“от е тууненьки дечица са убичът”, през темата "прелъстена (2 пъти, отзад) и изоставена", та до закачливи секс-намеци за чифт блондинки, пантери като хиени, хиени като мандрили и един мандрил, дето иска да му го напипат. Като цяло са безобидни и забавни за подрастващите чалгаджийчета, но напоследък се забелязва сериозно прехвърляне на интереса към изразителни и изпълнени със марихуано-курво-банкнотни фул-контакт теми текстове, щедро раздавани от другия гигант в комерсиалния сектор - българския рап.
ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ се появяват на принципа "Нов хит - нов изпълнител", т.е., първо се създават песните , а след това се вади от кревата на продуцента персона с подходяща за тях визия. Примерно, ако въпросния продуцент е събрал 4-5 песни в характерното фолк-течение “Запалително-детонаторен кючек”, то се избира трътка с големи гърди (може и изкуствени) и буйна коса, които да се тресат в такт с музиката при изпълнение на живо, привличайки погледите на мъжете и стимулирайки жените да си купуват два номера по-малки сутиени. Ако става въпрос за плачливи балади, то бъдещата звезда трябва да е с влажни като на заварчик 3-ти разряд очи и големи устни, прилично омацани с ярко червило, а в клипа да пристъпва бавно от крак на крак, като пенсионер с пълен катетър. При мъжете-изпълнители горните условия отпадат, но е хубаво да имат вид на наемен убиец-джентълмен или на баровец-купонджия. Като цяло, изборът на бъдещата фолк-звезда се ръководи от
ВИЗИЯТА. Основните изисквания при нея ги описах по-горе, като най-важния източник на визия са клиповете. В тях се набляга най-много на лицето (старателно гримирано и парфюмирано, добре, че не можете да го усетите), конзолните части по тялото - маникюр, цици, задник, крака и всичко това старателно преплетено с поне 6 ката нови дрехи, сменени в един клип и покриващи възможно най-малка част от гореизброените части на тялото, за радост на онанистично настроените пубери.
ФЕНОВЕТЕ. Те са много. И е съвсем естествено да е така, тъй като всеки човек търси освобождаването на скритите емоции в себе си, а чалгата е , може би, най-елементарния начин. Времената са такива, че натрупаният емоционален заряд все по-лесно се отприщва в една или друга посока, често съпътстван с негативни действия. Чалгата е един безобиден начин за разтоварване на напрежението за хора, които не могат да го сторят другояче. И същевременно обиден начин да се качи напрежението на съседа.Поради което и толкова масов.
ИЗВОДЪТ. За изпълнителите и продуцентите - всичко в чалгата опира до парите. За феновете чалгата е подходящ фон на собствените им вътрешни преживявания. Докато тези две групи съществуват в симбиоза, тази музика ще я има и ще се търси, ще се копира и разменя. А който не го кефи - да си търси друга душевна чекия."
Копнато от ДРЪН-ДРЪН (http://free.bol.bg/dryndryn)
| |