View Full Version : Философията и Живота
На света има хора , които неизбежно мислят повече от другите и за другите , и такива , които не съумяват да мислят дори за себе си .
Но на първите това им коства време , усилия , енергия , пропуснати ползи и удоволствия . За което те трябва да бъдат " заплатени " от останалите . Но почти никога вторите не осъзнават или умишлено пренебрегват факта , че са втори и дори нагло опитват да изкарат усилията и постиженията на първите напразни и даже безочливо да ги омаловажават . А и най - непоколебимо да си присвоят техните постижения , приписвайки ги на себе си .....
което е тъжното и грозното - не се иска много - не се иска вторите да падат в краката на първите , да ги обожествяват или носят на ръце ..... иска се само да признаят пред себе си превъзходството им , да не се опитват да си припишат заслугите им или да им " правят мръсно " . Защото такива хора като първите движат живота , вървят и водят след себе си прогреса !!!!! Ден след ден ..........
Храстът казал на дървото -
Слез и ниско залегни ,
Виждаш, буря се задава ,
Тук до мен и ти се наведи ;
Ще преживеем дружно с тебе , братко ,
Ще се скатаем от вятъра студен ,
Ще оцелеем сладко , сладко ,
Ден след ден !
Дървото клоните разклати ,
Погледна тъжно старата гора ,
Обрасла от досадни храсталаци ,
Вещаят бури, а цял живот пълзят ,
И преживяват си под чужда сянка ,
Така на завет от вятърa студен ,
И оцеляват сладко , сладко ,
Ден след ден !
Ден след ден !
И така животът продължава
Вечният си мъдър кръговрат -
Някои постоянно оцеляват ,
Защото други срещу бурята, стърчат !!!!!
Ден след ден
Ден след ден
Ден след ден
Дeн след ден
И всичко това пак е относително ; защото както всеки път казва майка ми --- " никой , Дени , не си мисли , че е от вторите ; всеки мисли , че принадлежи към първите " ........ както и да е ( anyway ) !
Може да е расизъм , дескриминация или пък вярно ........ но истината е , че има такова нещо
............... а друга истина е , че ВСИЧКО В ТОЗИ ЖИВОТ СЕ ЗАПЛАЩА !
Ignite 21-01-2005, 05:25 PM Напиши, че песента е на ”Подуене Блус Бенд” де. :)
добре де , само тва ли намери да кажеш :)
песента е на Подуене Блус Бенд , да :)
идеята е друга се пак
Ignite 22-01-2005, 01:13 AM Ами какво друго да кажа, май съм от вторите. Щом нашите (да са живи и здрави), все още ме издържат.
о , не . не е до издържане и подобни , а до уважение и признателност , които липсват ! а на всичкото отгоре се заменят и от наглост и безочие ...... да не се повтарям от първия post
krvopijac 23-01-2005, 06:06 PM Браво, ^^^d!
That's Just Ain't Me ! I'm someone else I wanna be ! But world changes me and i have no chice - The only one is not letting it to fade MY away .
... и така всеки ден ... до края на света ...
Swallow 08-09-2005, 07:16 PM добре де,всичко до тук ясно; не сме първите, които го осъзнават (наи малкото Подуене Блус Бенд в онзи алегоричен смисъл са го казали преди нас); хей ^^^D кажи за конкретния казус - кой, кво, що.... иначе на философски тези всички ни бива
P.S. еее :!drinka: , кви готинки emotions имало тука :161: , чак сега се огледах
:_shocked: :@80:
просто днес ми беше такъв ден . иначе кво да кажа ? по принцип вечния избор е между това да стоиш на едно сигурно , познато , топло уютно място или да пътуваш и опознаваш нови неща , да поемаш предизвикателства и рискове , да пребориш страха . ето , мен ме е яд , че стоя на едно и също място и си губя времето , което означава , че не ми стиска да тръгна и за това се мразя . развитието те прави пълноценен . за момента може да се радваш на студента биричка пред телевизора и да гледаш мача по него ; но няма ли да се замислиш утре , че всичко е едно и също и така всеки ден .
SvetlioBlyahoff 10-09-2005, 02:48 PM ^^^d искам да те уведомя, че вече ти си моя идол и духовен гуру :) за мн неща съм съгласен с тебе. Аз също не обичам хората които залагат на сигурното и водят застоял живот, тези които нямат мотивация и увереност. Но понякога се усещам че и аз ставам като тях и тогава разбирам посоката в която трябва да тръгна. Посоката е тази която не би избрал, защото е по-лесна.
pnv_Creator 13-09-2005, 12:41 PM и аз как съм зациклил, не е истина
иначе е яко, мога цял живот така да си пропилея времето...
бе като се замисли човек, лошо няма...
или по скоро като не се замисля
the most important is staying cool as possible as you can
а ето и нещо стойностно и дълбоко вярно :
--------------------------------------------------------------------
Ако падна , по добре е да знам , че е от факта , че сама съм скочила , отколкото да знам , че е от факта , че някой ме е бутнал !
damnedbird 26-10-2005, 12:06 PM темата е толкова отдавна а аз дори не знам, че съществува...
ето това е нещото, което много пъти ме е спъвало - това, че нямам информация за нещо... че не го зная... а като го науча става по-кофти... мъдростта води до нещастие...
с помъдряването* човек бавно но сигурно доближава момент в който познава само дълбоката депресия и няма какво да го направи щастлив...
аз лично мисля, че в нас има и от двата типа хора.. защото няма как да знаеш абсолютно всичко и ако някой за теб е бил от тип 2 и дори не е признавал твоя умствен напредък пред него, то и ти си се допитвал/а до някой, който има известна интелектуална преднина пред нас и споделя дори без да има нужда от нашето признание... аз лично признавам такива хора... и им го казвам... естествено го казвам така, че да не прозвучи като подмазване или като потупване по рамото :) а по-скоро като пожелание да се развиват в същия дух... въпреки, че предполагам къде излиза края ->*
имам една много любима мисъл на Дежньов-старши /те са няколко ама тази е една от любимите ми/ - "Ако някой каже "Бих дал рубла за да разбера какво мислиш" той обикновено е прекалено щедър"
pnv_Creator 26-10-2005, 05:07 PM мъдростта води до нещастие - това е само на половина вярно
понякога може и да е така, но всъщност това до което води е невъзможност да се чувстваш щастлив от профанните и елементарни удоволствия, които вършат работа на останалите, но пък ако си говорим за истинска такава (мъдрост) - до поставяне на цели и откриване на някакъв по-сериозен начин за търсене на забавления и по-скоро осмисляне на живота
пак не можах да се изразя добре, ама някой ще го направи след мен, така че...
damnedbird 26-10-2005, 11:08 PM лулата дава на мъдреца време за размисъл, а на простака нещо в устата
цитат на подпис на потребител в хардуербг
много добре си си се изразил... аз поне те схванах, прав си... всъщност ти сигурно си бил седнал докато си го писал т'ва ама въпреки това си бил прав...
ico_dent 19-12-2006, 07:15 PM мъдростта води до нещастие - това е само на половина вярно
понякога може и да е така, но всъщност това до което води е невъзможност да се чувстваш щастлив от профанните и елементарни удоволствия, които вършат работа на останалите, но пък ако си говорим за истинска такава (мъдрост) - до поставяне на цели и откриване на някакъв по-сериозен начин за търсене на забавления и по-скоро осмисляне на живота
пак не можах да се изразя добре, ама някой ще го направи след мен, така че...
Май искаш да кажеш за идеята на Платон за кръга на познанието, че познанието е в кръга и когато той се разширява, се среща на по-голяма площ с познанието - и оттам човек разбира колко малко знае... и му става тъжно колко е малък и нищожен :)
И да - блажени са невежите биха казали набожните :)
ico_dent 19-12-2006, 07:23 PM А... ^^^d, мисля, че си прекалено крайна като разделяш хората на "първите" и "вторите".В смисъла, който ти влагаш в тези категории, аз бих разделил хората на:
1.Симбионти (знаете кво е симбиоза);
2.Коменсали (сътрапезници);
3.Факултативни паразити (паразитират ако ги оставиш да ти се качат на главата);
4.Облигатни паразити (цигани) :)
Вярвам, че има и такъв отшелнически тип хора, които не пречат на никого и без да движат света напред.
Интересно ми е да чуя повече хора какво мислят по въпроса!
4u4ur4e 19-12-2006, 07:36 PM Ха, и аз не съм знаела, че съществува тази тема...Нямам много време точно сега(приключвам работа след 30мин и ест. гледам да си оправя отчета и да си тръгна на време), но определено май има какво да кажа(Ице, не се пули;), макар да се съмнявам да бъда разбрана...
Araq_Luzato 25-12-2006, 12:04 AM Izvinqvam se pyrvo za tazi latinica!!!Prosto sedq na kompiutyr, na koito nqma kirilica.:(
Kakvo pravim nie vsy6nost?Pi6em i razsyjdavame za jivota - takyv, kakyvto e v na6ite o4i.
Ne e li bezsmislena tema za dvata 4ove6ki poliusa - umniq i glupaviq? Ne poznavam nqkoi da si e priznal,4e e glupav i naistina da vqrva v tova. A trqbva da ima i ot dvata vida, za6toto taka e ustroen sveta, v koito jiveem.
Vseki kritikuva drugiq i misli,4e toi e pri4ina za ne6tastiqta, s koito se sblyskva prqko ili kosveno. Istinata e,4e vseki edin ot nas ima nqkakvi celi,me4ti i opredelena cennostna sistema, kym koito se stremi, no rqdko nacelva pravilniq pyt. Problemyt na horata spored men ne e v nevejestvoto. Nad dumata "egoist" vinagi se gleda s negativ, no mai toi e kliu4yt kym 6tastieto i spasenieto na Zemqta. Ako mislehme tolkova mnogo za sebe si...6tqhme li da stignem do tova polojenie?6tqhme li da zamyrsqvame Zemqta, v koqto jiveem.,..da dopusnem da se sblyskvame s tolkova mnogo glupavi problemi v ejednevieto...da otdavame zna4enie na tolkova bezsmisleni ne6ta. Bavno ubivame sebe si...i za vsi4ko sme si vinovni nie. Kato na4alo trqbva mai da go osyznaem i posle da se opitvame da promenqme drugite.
pnv_Creator 25-12-2006, 01:47 PM По безсмислено нещо не бях чел от отдавна. Доста далече от философията като цяло.
Само да отбележа, че няма универсални дефиниции за умен и глупав, нито рязка граница, от страните на които да сложих хората.
И 2. , всеки човек е 100% егоист.
За спасението на Земята няма да говоря, не съм го гледал...
ico_dent 25-12-2006, 05:32 PM Троп, троп, троп... :)
| |